Å lage grill selv er ikke så vanskelig som det ser ut, og i alle fall ikke når du får gode instruksjoner servert. Her gir vi deg alle instruksjonene du behøver for å imponere med egenbygget grill.
MERK: Grillen på bildene er laget for 40 personer, og er mye større enn den vi gir deg instruksjoner på (fordi vi tenker denne kanskje blir litt massiv å ha hjemme hos seg selv…). Luftehullene midt på grillkammeret er også laget i en annen konstruksjon i forklaringen fordi det ble alt for mye lufting på denne.
Grillen du får inspirasjon til under her er 106 cm x 75 cm i sokkelen og 114 cm x 83 cm i toppen. Grillristen på toppen måler 40×71 cm. På grillen vil du ha plass til ca 20 burgere, ca 10 koteletter eller sjuuuukt mange pølser.
Dette trenger du:
Til grillkamret:
- 52 x Rådhus mur | Hel ende
- 22 x Rådhus topp | Helle
- Ildfast mørtel
- 40 x Ildfast stein, 5 cm
- 30 x Ildfast stein, 3 cm
- 1 x Lim (CT1)
- 1 x Rist til kull
- 1 x Grillrist
Til sidebord (60x120cm)
- 40 x Rådhus mur | Hel ende
- 8 x Rådhus topp | Helle
- 2 x Keramisk helle 60×60
Til sidebord (90x180cm)
- 70 x Rådhus mur | Hel ende
- 16 x Rådhus topp | Helle
- 2 x Keramisk helle 90×90
Ildfast stein, mørtel og grillrister må du skaffe selv hos byggevaren.
Slik gjør du (Videoforklaring i bunn av innlegget)
1.Pass på at underlaget er rett og stabilt slik at grillen står støtt.
2.Når du bygger er det viktig at steinene ligger helt rett og inntil hverandre.
SOKKEL
3.Begynn med sokkelen. Her legger du nederste rad med Rådhus toppheller med 2 cm avstand slik som på tegningen. Skift 2 og 3 legges tett inntil hverandre i Rådhus Mur (hel ende). Dette gjør at det blir en «fot» på grillen på ca. 2 cm.
MELLOMLAG
4. Nå skal du lage mellomlaget og luftehullene som er essensielle for at kullet skal få luft. Lim topphellene på skift 3 for å sikre at det ikke beveger seg. De miderste hellene skal legges med 2 cm avstand.
GRILLKAMMER
5.Herifra anbefaler vi at du limer alle skiftene til hverandre så de ikke har mulighet for å bevege seg.
OBS: Se til at steinen er ordentlig ren, så limet faktisk fester seg. (PS: Husk også å vaske undersiden av neste stein…).
Stable Rådhus mur (hel ende) oppå mellomlaget, med ca 4 cm overheng rundt hele. Her skal det være hull i midten til kullet.
6.Kle hele brennkammeret inni med ildfast stein. Du kan IKKE ha kullet rett på muren, da vil den sprekke på grunn av varmen. Øverste lag i brennkamret må også være festet med ildfast mørtel. Dette får du stort sett tak i på din lokale byggevarehandel. Se hvordan du legger det her:
7.Legg en rist til kullet nederst i grillkammeret (denne skal være 30×61 cm), og en øverst i grillkammeret for grillmaten (denne skal være 40x71cm). Grillristene må IKKE være i galvanisert stål. Dette er giftig.
SIDEBORD
8.Bygg sidebordene etter ønske. Her kan du variere størrelsen fra liten til stor, men det er greit å planlegge slik at det passer med enten 60×60 eller 90×90-heller. Planlegg overhenget på disse til ca. 2 cm.
MERK: Mengde stein beregnet er tenkt til en grill der sidebordene er 60 / 90 cm bred og 120 / 180 cm lang, og som passer til enten 60×60 eller 90×90 heller. Ønsker du den større eller mindre må du beregne noe mer/mindre stein.
Sjekk ut vår forhandlerliste for å se hvor du kan bestille steinen til grillen din!
Nyt grillmat med gode venner!