En steg for steg-guide for å lykkes med belegningsstein på egenhånd.
Når du legger belegningsstein riktig, får du en lettstelt og innbydende uteplass. Jobben kan du fint gjøre selv, men det lønner seg å planlegge godt på forhånd.
Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går fram for å få et fint resultat med god fugesand og vellykkede kantavslutninger.
Dette trenger du:
- Spade
- Feiekost
- Tommestokk
- Lirer
- Avrettingsbord
- Pinner
- Snor
- Vater
- Rake
- Tre- eller gummiklubbe
- Platevibrator
- Steinkutter / vinkelsliper
Forarbeid
Godt grunnarbeid er halve jobben. Begynn med å merke opp området som skal dekkes med belegningsstein. Fest pinner i bakken og spenn snorer mellom dem.
For å få en rett vinkel måler du 60 cm i én retning og 80 centimeter i den andre. Da skal avstanden mellom de to punktene være 100 cm.
- Prøvelegg en rad med steiner og juster arealet slik at du unngår unødvendig kapping.
- Grav ut arealet der steinen skal legges. Vi anbefaler 20 – 25 centimeter dybde på gangsti/uteplass og 30-40 centimeter i innkjørsel. Ikke glem å legge inn litt fall (cirka 2 centimeter per meter) for å få bort overflatevann.
- Grav 30 centimeter bredere enn arealet som skal steinlegges. Det legger grunnlaget for en solid og fin kantavslutning.
- Det er lurt å legge en fiberduk i bunnen av det utgravde området, særlig hvis underlaget består av leire, sprengstein eller blandingsmasser.
- Fyll på med grus (størrelse 0-32 mm) for å jevne ut underlaget.
- Komprimer bærelaget med platevibrator (kan leies hos forhandlere eller utleiefirma). Husk at en vibratorplate på 80 kg ikke klarer å komprimere mer enn 10-15 tykt bærelag av gangen. Overflaten skal være like jevn som belegningssteinen.
- Du må fylle på og komprimere nok grus til at det er igjen 3 centimeter til settelag pluss høyden på belegningssteinen fra det komprimerte bærelaget til overflaten av dekket. Dobbeltsjekk at du fremdeles har fall for overflatevann.
Se vårt flotte utvalg av belegningsstein her.
Settelag
Nå er tiden inne for å legge et jevnt settelag som skal være 3 centimeter tykt. Vi anbefaler å benytte knust stein i størrelsen i 0-8 mm.
- Bruk lirer og snorer for å få riktig høyde. Beregn 1 centimeter overhøyde og spenn snorene i samme høyde som det ferdige dekket.
- Legg lirene på plass og juster dem slik at høyden fra lire til snor tilsvarer høyden på belegningssteinen.
- Ikke glem å bruke vater og sjekke at fallet for overflatevann er bevart. Dra av med avrettingsbordet. Så tar du opp lirene og etterfyller (dette laget komprimeres til slutt).
Tid for å legge stein
Nå er du kommet til selve rosinen i pølsa: steinleggingen. Belegningssteinen skal legges på tvers av kjøreretningen.
Husk at det skal være plass til fuger på 2-3 millimeter mellom steinene (belegningsstein har normalt fugeknaster som gir riktig bredde).
- Legg steinen langs snorene du satte opp da du gjorde forarbeidet. Kontroller kanten med et anretningsbord for hver 3-5 rad og juster med brekkjern.
- Bruk en snor til å kontrollere de horisontale fugene (siktlinjene) i belegget. Husk at du kan bryte opp det lineære mønsteret med sirkler, buer eller stein i ulike fargesjatteringer.
- Bruk border langs ytterkantene. Legger du stein i en innkjørsel, kan du bruke kantstein for å låse dekket (se siste avsnitt).
Fugesand
En god fugekonstruksjon er viktig for å sikre et stabilt og tilnærmet vedlikeholdsfritt resultat.
- Når du er ferdig med å sette belegningssteinen, feier du fugesand over dekket.
- Pass på at fugene fylles helt opp med sand. Det holder steinen på plass og hindrer kantavskalling. Fei bort sanden som er til overs.
- Komprimer dekket med en platevibrator i begge retninger – forsiktig ut mot kantene. Denne prosessen gjentar du minst en gang. Etterfyll med fugesand.
Kantavslutning
I forarbeidet la du til rette for en solid og fin kantavslutning. Kantstein er et allsidig produkt som blant annet kan brukes til å få en fin overgang mellom belegningsstein, gressplen og blomsterbed.
Her er noen tips til bruk:
- Til buer og hjørner kan blokkene gjerdes og tilpasses med vinkelkutter.
- Ved innkjørsel mot trafikkert vei kan det brukes kantstein som settes i jordfuktig betong.
- Mot gressplen kan kantstein settes i bærelaget dersom dette har en bredde som er bredere enn det som tilsvarer toppdekket.